Osiguravanje uslova za početak naplate parkiranja u gradu

U Službi za inspekcijske poslove Grada Mostara, s ciljem osiguravanja uslova za početak naplate parkiranja od strane gradskog JP“Mostar Parking“d.o.o.Mostar, teku aktivnosti na provođenju nadzora nad primjenom odredaba Odluke o privremenom zauzimanju javnih površina, u predmetu nezakonitog zauzimanja parkirnih mjesta dijelovima ugostiteljske opreme, te različitim mobilijarom (saksije, žardinjere, različite vrste prepreka i sl).

Citiranom Odlukom, članom 19. iste propisano je: “nije dozvoljeno izdavanje odobrenja za privremeno korištenje javnih površina na javnim parking prostorima“.

Takođe, Odlukom o komunalnom redu, člaom 113. iste propisano je „svi protivpravno postavljeni predmeti i uređaji na objektima i javnim površinama moraju se ukloniti“.

Iz Službe za inspekcijske poslove pozivaju fizičke i pravne osobe koje su različitim predmetima izvršile protivpravno zauzimanje parkirnih mjesta, da iste sami uklone. Inspekcija će primjenom odredbe čl.113. Odluke o komunalnom redu provesti nadzore i prinudno ukloniti protivpravno postavljene predmete, a počinioce prekršajno sankcionisati.

Iz Službe za inspekcijske poslove podsjećaju da JP“Mostar Parking“d.o.o Mostar, nakon uspješnog testnog perioda, sa službenom naplatom usluge parkiranja započinje u ponedeljak 7. februara, te naprijed navedene aktivnosti inspekcije su u funkciji otklanjanja poteškoća koje ovo gradsko javno preduzeće može imati na samom početku svog rada.

(NovaSloboda.ba)