Afganistanski univerziteti ponovo otvoreni sa malim brojem žena na nastavi

Neki od javnih univerziteta otvoreni su u Afganistanu danas po prvi put od kako su talibani preuzeli vlast u avgustu, s malim brojem žena koje pohađaju nastavu, dok su dužnosnici saopštili da će škole biti razdvojene po polu.

Većina srednjih škola za djevojčice i svi javni univerziteti su zatvoreni kada su se talibani vratili na vlast, što je izazvalo strah da će ženama ponovo biti zabranjeno obrazovanje, kao što se dogodilo tokom prve vladavine talibana, od 1996. do 2001. godine.

“Ovo je trenutak radosti zato što je naša nastava počela”,, rekla je Zarlashta Haqmal, koja studira pravo i političke nauke na Univerzitetu Nangarhar.

Međutim ona je izrazila zabrinutost da bi ih talibani mogli zaustaviti, piše AFP.

Dužnosnici su rekli da su u srijedu otvoreni univerziteti u provincijama Laghman, Nangarhar, Kandahar, Nimroz, Farah i Helmand.

Planirano je da više njih nastavi s radom u drugim dijelovima zemlje kasnije ovog mjeseca.

Dopisnik AFP-a vidio je samo šest žena, koje su nosile burku, kako u srijedu rano ulazi na Univerzitet Laghman.

Talibani su čuvali ulaz, a jedan zaposlenik je rekao da će nastava biti odvojena, sa ženama koje će pohađati nastavu ujutro, a muškarci poslijepodne.

Talibani su rekli da nemaju ništa protiv obrazovanja za žene, ali žele da nastava bude odvojena i da se nastavni plan i program temelji na islamskim principima.

Ponovno otvaranje nekih univerziteta u srijedu dolazi sedam dana nakon što je talibanska delegacija održala razgovore sa zapadnim dužnosnicima u Norveškoj, gdje su bili pod pritiskom da poboljšaju prava žena kako bi im bile odblokirane milijarde dolara zaplijenjene imovine i zamrznute strane pomoći.

Zaustavljanje pomoći izazvalo je humanitarnu krizu u Afganistanu, koji je već razoren decenijama rata.

Nijedna zemlja još nije priznala novi talibanski režim, koji je obećao blažu verziju oštre vladavine koja je obilježila njihov prvi boravak na vlasti.

Režim je nametnuo ograničenja ženama, zbog kojih im je zabranjeno obavljanje mnogih državnih poslova.

Talibani kažu da će se sve škole za djevojčice ponovo otvoriti do kraja marta.

(Fena)