U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini umjereno oblačno

Jutros je u Bosni djelomično vedro. U Hercegovini je sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Bugojno i Livno -8, Drvar i Jajce -6, Sarajevo i Zenica -4, Bihać i Sanski Most -3, Banja Luka i Tuzla -2, Doboj -1, Bijeljina, Gradačac i Grude 0, Trebinje 1, Mostar 2, Neum 4 stepena.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Od sredine dana se očekuje slab snijeg, u nizinama će padati i slaba kiša. U Hercegovini malo do umjereno naoblačenje i uglavnom bez padavina. Slabije padavine na sjeveru Hercegovine u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 0 i 6, na jugu zemlje do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Nakon hladnog jutra, temperature će porasti i biće ugodnije, uz duže sunčane intervale.

Umjerene poteškoće kod osjetljivih osoba moguće su zbog mjestimično tmurnog vremena tokom prijepodneva, pretežno u centralnim i istočnim dijelovima zemlje.

Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju, posebno tokom jutarnjih sati, a toplije dijelove dana iskoristiti za provođenje planiranih aktivnosti.

Sa dolaskom noći biće ponovo svježije, stoga je poželjno biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i odrona

Zbog niske jutarnje temperature poledica se može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, a posebno u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Jak vjetar mjestimično stvara manje sniježne nanose na putevima Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Jablanica-Posušje (Blidinje) i Kolo-Studena Vrila. Na putu Sarajevo-Rogatica povremeno se propuštaju teretna vozila sa prikolicom i šleperi. Na pojedinim dionicama u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega na kolovozu, dok je u nižim predjelima kolovoz mjestimično vlažan. Izuzetak su putevi na jugu gdje je kolovoz suh. Skrećemo pažnju i na učestale odrone na brojnim dionicama. Apelujemo na vozače da voze opreznije i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja, na putu Konjic-Jablanica, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Na putu Tuzla-Kalesija izvode se radovi u tunelu Čaklovići, zbog čega se u noćnim satima (22-06 sati) saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima, izdvajamo puteve: Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)