Novi Zeland ukida karantin i ponovo otvara granice

Vlada Novog Zelanda u četvrtak je saopštila da će ukinuti uslove karantina za dolazne putnike i ponovo otvoriti svoje granice, što je promjena koju su pozdravile hiljade građana u inostranstvu koji su dugo čekali da se vrate kući.

Od početka pandemije, Novi Zeland je uveo neke od najstrožih graničnih kontrola na svijetu. Većina dolaznih putnika trebalo je da provede 10 dana u hotelskoj sobi u karantinu koju vodi vojska, podsjeća AP.

Mjere su prvobitno bile zaslužne za spašavanje hiljada života i omogućile su Novom Zelandu da eliminiše ili kontroliše nekoliko epidemija koronavirusa.

Ali, sve više se na graničnu kontrolu gleda kao pretjeranom u svijetu u kome virus postaje endemski, i u zemlji u kojoj se varijanta omikrona već širi.

Zastoji na granici natjerali su mnoge Novozelanđane u inostranstvu da uđu u sistem lutrije kako bi pokušali osigurati mjesto u karantinu i prolaz kući.

Nedostatke sistema je tokom protekle sedmice istakla trudnica novozelandska novinarka Charlotte Bellis, koja je ostala zarobljena u Afganistanu nakon što su novozelandski zvaničnici prvobitno odbili njen zahtjev da se vrati kući na porođaj. Nakon međunarodnog pritiska, zvaničnici su odustali i ponudili joj mjesto u karantinu, što je ona prihvatila.

(Fena)