Malo do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -12 stepeni, Bugojno -7, Bjelašnica -6, Jajce i Zenica -5, Drvar, Livno i Sarajevo -4, Grude i Sanski Most -3, Banja Luka, Prijedor i Tuzla -2, Doboj i Mostar 0, Trebinje 1, Gradačac 2, Neum 5, Bihać 10 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno prije podne. Novo naoblačenje u noći na subotu.

Vjetar slab južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 6 i 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

Mada će se opšta slika tokom dana mijenjati, uz smjene sunčanih i oblačnih perioda, porast temperatura i strujanje toplijeg vazduha ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Sa noćnim satima, pod uticajem nadolazeće promjene vremena, moguće su umjerene meteopatske reakcije u vidu reumatskih bolova, promjene raspoloženja, glavobolje i nesanice.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i odrona

Zbog niskih temperatura ovoga jutra vozače upozoravamo na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Pažnju skrećemo i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Na putnom pravcu Tuzla-Kalesija izvode se radovi na farbanju tunela Čaklovići, zbog čega se u noćnim satima (22-06 sati) saobraća jednom trakom naizmjenično.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Jablanica-Mostar, Srebrenik-Ormanica, Grude-Ljubuški i Stolac-Hutovo.

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)