SDP traži 1.000 KM porodiljske naknade u HNK-u

Klub poslanika SDP-a BiH u Skupštini HNK-a odlučio je u skupštinsku proceduru uputiti inicijativu kojom će visina porodiljskih naknada za nezaposlene i zaposlene majke na području ovog kantona ujednačiti u visini  jedne prosječne plate u FBiH u trajanju od 12 mjeseci.

„Smatramo da više nema vremena za čekanje kada je ostvarivanje osnovnih ljudskih i građanskih prava u pitanju. Odluka koje donijela Vlada Kantona Sarajeva, kao i usvajanje sličnih inicijativa u nekim drugim kantonima, pokazatelj je kojim putem trebamo svi ići kako bi se uklonila očita diskriminacija majki kada je u pitanju ostvarivanje prava na osnovu radnog odnosa i mjesta prebivališta. Dodatan razlog za ubrzanje ove inicijative jesu i nedavne izjave određenih političara da ova prava trebaju iznositi 300, a ne 1.000 KM. Smatramo da Skupština HNK-a i Vlada HNK-a moraju donijeti izmjene kojima će glavni kriterij biti prosječna plata u prethodnoj godini na području FBiH, a ne nečija tvrdnja da je 300 KM ‘bolje’ od 1.000.

Takođe, smatramo da će donošenje ovakve odluke doprinijeti sprečavanju iseljavanju mladih iz HNK-a, poboljšati socioekonomski status porodica sa djecom i pozitivno uticati na populacijsku politiku u HNK-u i BiH“, ističe se u saopštenju KO SDP-a HNK-a.

(NovaSloboda.ba)