Oblačno sa slabom kišom

Jutros je svanulo pretežno sunčano. Lokalno po kotlinama ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica, Livno i Sokolac -4 stepena, Grude -3, Srebrenica -2, Tuzla -1, Banja Luka i Sarajevo 0, Bugojno, Doboj, Prijedor, Sanski Most i Zenica 1, Gradačac 2, Trebinje 4, Mostar i Neum 7 stepeni.

Danas u drugoj polovini dana postepeno povećanje oblačnosti sa zapada prema istoku zemlje. Krajem dana lokalno slabija kiša na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 7 i 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljnija u odnosu na protekli dan.

Nakon prohladnog, u Bosni mjestimično maglovitog prijepodneva, posvuda će biti sunčanije i ugodnije, uz porast temperatura vazduha.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Poželjno je slobodno vrijeme provesti na otvorenom.

Pod uticajem nadolazeće promjene vremenskih prilika, opšta slika će se u noći postepeno pogoršati, od jugozapada prema ostatku zemlje.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i odrona

Magla ovog jutra smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Zenica, Doboj-Tuzla, Bihać-Bosanski Petrovac, Livno-Drvar i Glamoč-Mliništa.

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a izuzetak su dionice na jugu gdje se saobraća po suhom kolovozu. Na moguću poledicu upozoravamo u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na vozače da na svim dionicama voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, do sutra (07.02.) do 06 sati saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Zbog izvođenja neophodnih radova u tunelu Čaklovići, na putnom pravcu Tuzla-Kalesija, u vremenu od 22 do 06 sati, saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Jablanica-Mostar, Srebrenik-Ormanica, Grude-Ljubuški i Stolac-Hutovo.

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)