Nepoznati prevarant phishing e-porukom iz firme izvukao više stotina hiljada kuna

Hrvatska policija traga za nepoznatim prevarantom kome su iz preduzeća sa slavonskobrodskog područja na lažni bankovni račun, korištenjem tzv. phishing e-poruka, uplatili i ostali bez više stotina hiljada kuna namijenjenih poslovanju s firmom iz Turske.

Iz brodsko-posavske policije u utorak su saopštili da su tokom januara zaprimili prijavu preduzeća s brodskog područja o računarskoj prevari korištenjem tzv. phishing e-poruka.

Požalili su se da im je nepoznata osoba putem elektronske pošte presrela komunikaciju s poslovnim partnerom, firmom iz Turske, tako što im je korištenjem lažne adrese e-poruke dostavila podatke o broju bankovnog računa na koji je potrebno izvršiti plaćanje usluge.

Na taj način, u nekoliko navrata, izvršena je uplata nekoliko stotina hiljada kuna na račune tog počinioc.

Iz policije ističu da utvrđuju sve okolnosti ovog događaja, te upozoravaju građane i poslovne subjekte na ovaj oblik poslovnih prevara, odnosno prevara s računima BEC – Business Email Comprimise.

Kod ovakvih prevara, napominju, nepoznati prevaranti predstavljaju se kao klijenti ili dobavljači, te navode djelatnike trgovačkih društava da izvrše uplate za određene usluge na bankovni račun koji oni kontrolišu.

Osim ove vrste internetskih prevara, u policiji upozoravaju građane i poslovne subjekte i na druge oblike prevara, kao što je direktorska ili CEO prevara.

Pozivaju ih i da na MUP TV YouTube kanalu pročitaju dostupne informacije o sedam najčešće korištenih finansijskih online prevara i kako ih izbjeći, te pogledaju video Prevare i računarska sigurnost, javlja Hina. 

(Fena)