Nismo za anarhiju već za poštivanje zakona, ali ne na ovakav način

Svaki dan vidimo da je naplata parkinga proizvela haos na ulicama grada, da je mali interes za kartama, parkinzi su prazni i ljudi su nezadovoljni. Mi smo ponovo u obrazloženju zahtjeva za sazivanje vanredne sjednice naveli da tražimo smanjenje cijena karata, jer smatramo da je ta cijena previsoka i kada uporedite sa nekim drugim režijama, to je svima valjda jasno osim gradskim vlastima, rekao je danas Arman Zalihić, vijećnik SDP-a u gradskom vijeću Mostara, koji je, zajedno sa Laijom Duranović u Gradskoj vijećnici predao zahtjev za sazivanje vanredne sjednice GV, kako bi se izašlo iz sadašnje situacije.

“Dešava se da su pojedini dijelovi grada diskriminisani, primjera radi u ulici Maršala Tita sokaci koji dolaze sa desne strane vežu se na ulicu Maršala Tita, koji ne mogu kupiti povlaštenu kartu za stanare, a parkiraju u ulici Maršala Tita i sad imaju situaciju da moraju parkirati na Tekiji ili u Zaliku, a to su neki građani koji su kasne živtone dobi. Osim toga, smatramo da je loša odluka da se u prvoj zoni može naplaćivati samo dva sata parking, jer dolazimo do toga da je isključivi cilj vlasti bio nametnuti harač građanima, a ne naplatiti parking od turista. Smatramo da parking naplata po satu treba biti duža i primarno da naplatimo u ljetnim danima što višu cijenu turistima, a da stanovnicima Grada Mostara parkign treba biti simboličan i omogućen svim građanima sa cips prebivalištem u Mostaru”, kazao je Zalihić u izjavi za novinare..

Uz to, po njegvoim riječima, terba se riješti i problem automobila, koji po pet-deset godina leže na pojedinim parkinzima i da treba riješiti pitanje parkinga oko zgrada, da se oni ne trebaju naplaćivati jer i to su naveli, a to nema nigdje u svijetu.

“Ulična naplata je uredu, ali ne sa ovim cijenama. Smatramo da za građane Mostara treba uvesti neku univerzalnu cijenu od 10 KM mjesečno, možda pet za penzionere i ratne vojne invalide i druge ugrožene kategorije. Ne treba to pravo ograničavati bilo kome građaninu. Smatramo da bi to dovelo do masovne kupovine karata, jer to ne bi bio prevliki udar na građane Mostara. Smatramo da se trebamo staviti u poziciju građana koji imaju plate od 600 do 800 KM, a da danas oni koji vladaju gradom stvar sagledavaju sa svojih fotelja i pozicija gdje imaju primanja od 3 do 4 hiljada KM, gdje im 25 KM ne predstavlja ništa. Međutim, građaninu, koji prima platu od 600 KM i kome je parking skuplji od vode, smeća i telefona, to znači i veliki je udar na budžet”, istakao je Zalihić..

Studija je, po njegovim riječima, napravljena prije deset godina kada je osnovano preduzeće MO parking i studija je napravljena na primjeru Zagreba.

“Mislim da su ta dva grada neuporedivi ta studija mislim nije dobra. Vlast je sama to priznala, jer smo mi već jednom ovu odluku usvajali u maju prošle godine, koja je bila napravljena na osnovu te studije. Govorili smo im kako ne valja, pa su oni sami nakon pet mjeseci rekli da ne valja, promijeniće i donijeli su ovu novu odluku koja vidimo ima mane”, rekao je Zalić.

Lamija Duranović podsjetila je da je SDP već ulagao amandmane na cijene i sve ostalo, kojinisu prihvaćeni.

“Obavezali smo se da ćemo insistirati na njihovom usvajanju ukoliko se uvaži inicijativa stranke za sazivanjem nove sjednice. Ovo su dodatni nameti na novčanike građana. Živimo u vremenu kada sve cijene prehrambenih proizvoda skaču za otpirlike trećinu prethodne cijene u vremenu kada je sve manje radnih mjesta, smatramo da su ovi nameti suvišni. Mi nismo za anarhiju već za poštivanje zakona, ali ne na ovakav način”, naglasila je Lamija Duranović.

(NovaSloboda.ba)