Podignuta optužnica protiv Credit Suisse banke zbog pranja novca

Federalni krivični sud Švicarske podiglo je optužnicu za pranje novca protiv Credit Suisse, druge po veličini banke u ovoj zemlji.

Na optuženičkoj klupi će se naći i dvije osobe iz Bugarske i jedan službenik banke Julius Bar.

Prema navodima optužnice, sročenoj na više od 500 stranica, bugarski hrvač Evelyn Banev je, uz pomoć jedne službenice Credit Suisse, samo od 2004. do 2008. godine “oprao” oko 70 miliona franaka. Pored toga, novac je nošen u torbama u sef banke a onda u manjim iznosima prebacivan na račune prijatelja Baneva. Procjenjuje se da je riječ o preko 140 miliona franaka.

Pomenuti Banev je, nakon pada komunizma, upao u finansijske teškoće, te se povezao sa mafijaškim klanovima i za njihov račun organizovao prevoz nekoliko tona kokaina u Evropu.

Nakon 2012. godine gubi mu se trag. U Italiji je, u odsustvu, osuđen na 20 godine robij,e a potražuju ga još Rumunija i Bugarska. Konačno, lani je otkriven i uhapšen u Ukrajini.

Švicarski krivični sud traži od Credit Suisse naknadu štete od 42 miliona franaka. Po

švicarskom pravosuđu, udruživanje i podrška kriminalnim grupama zastarijeva kao krivično djelo nakon pet godina, pa će sve što se desilo do 2007.godine biti arhivirano. Postoji, međutim, i teško krivično djelo po istom osnovu koje zastarijeva nakon 15 godina.

Proces je otvoren i biće zanimljivo sačekati rasplet događaja, obzirom da američki advokati banke brane službenicu banke i njeno neiskustvo. Minimalna kazna za banku u ovoj aferi mogla bi biti pet miliona franaka.

Zlatko Hodžić

(Specijalno iz Švicarske za portal NovaSloboda.ba)