Uhapšeno šest osoba u Mostaru i Čapljini zbog nedozvoljenog držanja oružja i razbojništva

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), pod nadzorom kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog danas su proveli dvije operativne akcije na području Mostara i Čapljine, a vezano za dokumentiranje izvršioca krivičnih djela “razbojništvo” i “nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”.

U sklopu realizacije prve operativne akcije kodnog naziva “GUN”, policijski službenici FUP-a su postupajući po naredbi kantonalnogsuda u Mostaru do sada izvršili pretrese na četiri lokacije na području Mostara, te su priveli tri osobe inicijala M. B. (1990), N. P. (1988) i M. M. (1996.), koje se sumnjiče za izvršenje predmetnih krivičnih djela.

Prilikom pretresa do sada je pronađen eksploziv, određena količina oružja i streljiva, aparature za krađu vozila, te drugi predmeti koji bi se mogli dovesti u vezu s izvršenjem navedenih kaznenih djela, priopćeno je iz FUP-a.

U drugoj operativnoj akciji kodnog naziva “Trebižat”, policijski službenici Federalne uprave policije su, takođe, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Mostar, preduzimali aktivnosti iz svoje nadležnosti na području Čapljine, u cilju dokumentiranja izvršioca krivičnog djela “nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”.

Vezano za navedenu akciju, a postupajući po naredbi Oštinskog suda u Čapljini, izvršeni su pretresi pokretne i nepokretne imovine koju koriste osobe inicijala S. K. (1982), J. B. (1992) i A. G. (1986), koje su uhapšeni u sklopu ovih aktivnosti zbog sumnje na izvršenje spomenutog krivičnog djela.

Prilikom pretresa na području Čapljine, pronađene su potkape, pancirke, rukavice, vojno oružje, prigušivači, optički nišani, te određena količinu oružja i municije, određena količina zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Canabis Sativa L”, kao i drugi predmeti koji bi se mogli dovesti u vezu s izvršenjem navedenog krivičnog djela.

Sve osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a u Mostaru biti predate u zakonskom roku u nadležnost kantonalnom tužilaštvu HNK-a uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

(Fena)