Jedna milijarda ustaje 2022: Protresimo svijet zajedno! Ustani i pridruži se plesnoj revoluciji!

Bosna i Hercegovina po mnogo čemu nazaduje, dok je, nažalost, nasilje nad ženama nešto što je u porastu. Statistika kaže da je oko 50 posto žena starijih od 15 godina u BiH doživjelo neki od oblika nasilja. Takođe, važno je da budemo svjesni činjenice da je BiH još uvijek konzervativna sredina u kojoj se takve stvari skrivaju, zbog čega smo uvjereni da je stopa nasilja sigurno još i veća.

Evidentan je porast nasilja tokom pandemije COVID-19 u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Izoliranje porodica i zabrane kretanja su doveli do porasta nasilja u porodicama, a kao jedan od dokaza tome je skoro utrostručen broj korisnica Sigurne kuće u Mostaru već u prvoj sedmici lockdown-a.

Ustajemo da se sve žene ponovo povežu i vrate u svoja tijela nakon zlostavljanja

Mostar je već 10 godina dio svjetske plesne revolucije protiv nasilja “Jedna milijarda ustaje”. Cilj kampanje je upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu. Šutnja je jedan od načina odobravanja nasilja, a ovo je naš način da javno progovorimo, prekinemo lanac šutnje i udružimo se u kolektivnom buđenju svijesti o nasilju nad ženama.

Aktivistice iz Mostara, uz pomoć nevladinih organizacija, već godinama podržavaju plesnu revoluciju i obilježavaju V-day u svojoj zajednici, u gradu na Neretvi. I ove godine, plesna revolucija u Mostaru će se održati tradicionalno 14. februara sa početkom u 14 sati, na Španskom trgu, gdje će biti organizovan performans mostarskih plesnih klubova, koji aktivno pružaju podršku kampanji (Plesni studio „Flash“, Erigo, B-Dance, Mo-Stars, Mostarske mažoretkinje, ŠPK Zrinjski, Koroleva).

Ples kao poseban i kreativan izričaj slobode pokreta i emocija je simboličan način borbe protiv nasilja nad ženama, borbe za poštivanje ljudskih prava, ono je način borbe za slobodu svih žena i djevojčica na planeti.

Ustajemo za budućnost gdje sve žene, djevojke i planeta Zemlja zajedno cvjetaju u radosnoj simbiozi

U okviru kampanje “Jedna milijarda ustaje”, martu je planirana organizacija interaktivne radionice za srednjoškolce.

Kao odgovorni građani ono što možemo učiniti kako bismo spriječili nasilje među mladima jest učiti ih toleranciji, nenasilnoj komunikaciji, učiti ih kako raspoznati nasilje i kako reagirati ako su svjedoci nasilja, kako prekinuti šutnju a pokrenuti razumijevanju i implementaciju ljudskih prava koje imaju.

Smatramo da obrazovanjem i građanskim odgojem te svojim, ličnim primjerima i ponašanjem možemo pomoći novim generacijama mladih ljudi da budu zdravi i sretni članovi društva koji mogu da ostvare svoj potencijal svjesni svojih prava koje imaju.

Ustajemo za kolektivno tijelo o solidarnosti što je naša najveća snaga

Podsjetimo se, globalnu kampanju je pokrenula aktivistica i književnica, Eve Ensler 2012. godine – s ciljem buđenja svijesti o nasilju sa kojim se susreću žene na cijeloj planeti.

Kada jedna milijarda širom svijeta ustane da se bori za jedan cilj, da se bori protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – zajedničkim snagama ćemo se udružiti u solidarnosti, svrsi i energiji, te protresti svijet za bolje sutra.

“Ovim putem pozivamo građane da nam se pridruže u globanom štrajku i podrže kampanju Jedna milijarda ustaje”, stoji u pozivu organizatora One Billion Rising Mostar 2022: Vijeće mladih Grada Mostara, Američki kutak Mostar, Podružnica Psihologa Hercegovina, Udruženje Centar za razvoj i edukaciju “Hera”.

(NovaSloboda.ba)