U nedelju 10. Memorijalni turnir Enisej Honđo Kole

U nedelju ,13.februara, prava rukometna “poslastica” u Mostaru. Memorijal Enisej Honđo Kole, na kome učestvuju dva premiierligaša, RK Sloga (Gornji Vakuf/Uskoplje) i RK Bosna (Visoko), te dva ambiciozna člana Prve lige FBiH, RK Jajce i RK Velež.

Turnir je nastao kao izraz poštovanja za čovjeka i sportistu koji nas je prerano napustio, iz godine u godinu, izrastao je u lijepu rukometnu tradiciju.

Pored nekolicine iskusnih imena koja su jesenas nosila dres Sloge, u zimskom prelaznom roku njihove redove pojačali su srednji bek Miloš Krivokapić (Danilovgrad) i Nemanja Marsenić (Berane). Zanimljivo, njih dvojica su u jesenjem dijelu šampionata Crne Gore bili prvi i drugi strijelac lige.

Bosna iz Visokog, klub ogromne tradicije, gdje je rukomet decenijama unazad sport broj jedan.Visočani su u ovu sezonu ušli sa dosta podmlađenom ekipom, prepunom talenata, ali očito manjka iskustva.Ipak, u zimskom prelaznom roku pojačali su svoje redove Farukom Halilbegovićem, iskusnim “bombarderom”, koji je ponikao u Visokom, a nakon toga igrao za mnoge bh. premierligaške klubove.Halilbegović je, svojevremeno, bio i reprezentativac BiH. Tu je i desni bek Nikola Bečejac, koji u redove “zelenih” dolazi iz Izraela.

U Mostaru će se, po prvi put, predstaviti Jajce,klub iz “Bosanskog kraljevskog grada”. Rukometaši Jajca nalaze se na 3. poziciji Prve lige FBiH grupa Sjever i u stopu prate zenički Čelik, koji je jesenji lider.

Festival rukometa koji je pred nama svakako će dodatno učiniti zanimljivim i ekipa Veleža, koji ove sezone zauzima drugu poziciju na tabeli Prve lige FBiH grupa Jug sa ambicijama da se domogne Premijer lige. Ekipa je već mjesec dana u trenažnom procesu, roster znatno brojni, jer je 17-18 igrača seniorske ekipe na svakom treningu. Uz to dolazak Amera Denje, igrača koji napravio i najveću karijeru od igrača poniklih u poslijeratnom Veležu, pokazuje da se misli veoma ozbiljno. Uz igrače koji su “iznijeli” jesenji dio poput Krese, Begovića, Šapuha, Zuhrića, Idriza, Jelina, Đulimana, Zlatića… povratak Denje, te potpuni oporavak mladog Hubanića, čini ekipu sve jačom.

Turnir se igra u nedelju 13.februara.

Polufinale:

10 sati: Velež – Bosna Visoko

11,40 sati:  Sloga – Jajce

Ceremonija otvaranja turnira zakazana je u 11,20 sati.

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)