Mirsad Purivatra odlazi s pozicije direktora Sarajevo Film Festivala

Mirsad Purivatra, osnivač Sarajevo Film Festivala, napušta poziciju direktora Festivala, koju je obavljao u proteklih 27 godina. Purivatra će ubuduće obavljati funkciju predsjednika Udruženja Obala Art Centar pod čijim okriljem djeluje Sarajevo Film Festival.

Na poziciji direktora Festivala, Mirsada Purivatru će naslijediti Jovan Marjanović, koji je do sada rukovodio festivalskim Odjelom za industriju i bio ko-direktor Sarajevo Film Festivala.

“Ponosan sam na sve što smo napravili u proteklih 27 godina postojanja Festivala. Krenuli smo od nule, u vrijeme opsade našeg grada, a danas smo institucija na koju sa poštovanjem gledaju i na koju rado dolaze filmski autori i filmska industrija regije i svijeta”,izjavio je Purivatra.

Kazao je da su, uz timski rad koji je bio njihova prepoznatljivost svih ovih godina, izazove pretvarali u uspješne projekte, uvijek iznova postavljajući i osvajajući visoke standarde.

“Sve ovo vrijeme, bili smo posvećeni našoj misiji da otkrivamo, podržavamo i promovišemo domaće i regionalne filmske autore i industrije. Sretan sam što je Sarajevo Film Festival postao najznačajnija platforma za razvoj bh. filmske industrije i koprodukcije u regionu, te samim tim i dio brojnih uspješnih priča o bh. filmu i filmu čitave regije. Posebno zadovoljstvo je spoznaja da je tim, koji sam vodio protekle tri decenije, Sarajevu podario jedan veliki brand, koji ga širom svijeta promoviše kao grad kulture i filma”,naveo je Purivatra.

Napominje da je kao direktor Festivala imao čast i zadovoljstvo da ugosti najbolje bh. i regionalne filmske autore, kao i neke od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice, koji su postali svojevrsni ambasadori Sarajeva i Sarajevo Film Festivala.

Purivatra će kao predsjednik Obala Art Centra i dalje raditi na strateškom razvoju Sarajevo Film Festivala, a o planovima za budućnost kaže da je „biti na čelu Sarajevo Film Festivala nosilo veliku odgovornost i od mene je tražilo potpunu posvećenost projektu“.

“Odluku o promjeni pozicije donio sam s iskrenim uvjerenjem da je ona ispravna i za mene i za Festival. I dalje ću biti dio tima koji će voditi brigu o njegovom zdravom razvoju i svim strateškim pravcima djelovanja. Vjerujem da će mi ova odluka o odlasku s pozicije direktora omogućiti da se posvetim i nekim idejama za koje do sada nisam imao vremena. Moja strast i energija ostaju i dalje vezani za projekte iz područja filma i kreativne industrije. Jedan od njih je već uspostavljeni kreativni hub Ponta Lopud”, navodi Purivatra.

Za Jovana Marjanovića, koji  će ga naslijediti na poziciji direktora Festivala, kaže da je dijete Festivala.

“Pridružio nam se kao devetnaestogodišnjak, nakon završene srednje škole, rastao je uz Sarajevo Film Festival, pokazao istinski talent za kreativnu industriju, završio prestižne škole, napravio odličnu poslovnu mrežu u svijetu filmske industrije i vjerujem da će biti izvrstan lider, koji će biti u stanju voditi i tim i Festival u pravom smjeru – dodao je za kraj Mirsad Purivatra, saopšteno je iz SFF-a.

(Fena)