Jedanaestogodišnji violinist Antonio Šarić iz Mostara jedini iz regije u polufinalu velikog globalnog takmičenja

Violinist Antonio Šarić iz Mostara polufinalist je globalnog online takmičenja u klasičnoj muzici Classicalia.

U kategoriji muzičara do 11 godina, Šarić se takmiči sa 16 izvođača iz SAD-a, Kanade, Njemačke, Austrije, Rusije, Tajvana i Tajlanda. Neki od njih već su nastupali s vodećim svjetskim orkestrima i u poznatim svjetskim dvoranama, te su nosioci brojnih nagrada, što svjedoči o velikom uspjehu talentovanog mostarskog violinista.

On sam laureat je međunarodnog takmičenjaa “Kosta Manojlović”. Dobio je i prvu nagradu iz Pariza, na međunarodnom muzičkom takmičenju “Nove zvijezde”. Među ostalim brojnim nagradama, valja izdvojiti i prvo mjesto na međunarodnom takmičenju “Talenti Evrope” za koje se izborio među 396 takmičara iz 54 zemlje.

Jedanaestogodišnji Antonio Šarić učenik je četvrtog razreda Muzičke škole I. i II. stepena iz Mostara, u klasi prof. Ane Pranjković. Zapažene nastupe ostvario je i s mostarskim Simfonijskim orkestrom, koji na taj način pruža podršku mladoj muzičkoj nadi.

Iskustva nastupa s velikim orkestrom i izvođačima puno znače u izgradnji muzičara, kazao je Šarić u razgovoru na engleskom jeziku na stranicama Classicalie, u kome je predstavio svoj grad i Bosnu i Hercegovinu svjetskoj muzičkoj sceni.

“Mnoga djeca u velikim gradovima nemaju priliku svirati sa simfonijskim orkestrima kakvu ja imam u Mostaru”. pohvalno se mladi violinist.

U razgovoru za Fenu. Šarić kaže kako mu nije teško uporedo s uspješnim muzičkim razvojem, izvršavati i sve školske obaveze.

“Bitna je dobra organizacija, u čemu, za sada, uglavnom uspijevam. Violina mi je jako važna, preko nje uspijevam izraziti svoje emocije. Sviranje i muzika me čine sretnijim”, istakao je Antonio.

Muzička takmičenja, dodao je, ne opterećuju ga, već mu daju dodatni podsticaj.

“Daju mi priliku da vidim koliko još ima djece koja izvrsno sviraju. To mi daje dodatni motiv da još više radim i vježbam”, kaže Antonio..

Inače, na prijedlog Muzičke škole izabran je za jednog od učenika generacije u Federaciji BiH, a priznanje mu je, kao i ostalim dobitnicima, lično uručio federalni premijer Fadil Novalić.

Trenutno je fokusiran na Classicaliu, gdje je jedini takmičar iz Bosne i Hercegovine i zemalja šire regije.

Riječ je o muzičkom takmičenju pokrenutom kako bi se, u vrijeme pandemije, omogućilo mladim muzičarima da se razvijaju, predstave i takmiče. Osim u grupi do 11 godina, muzičari se takmiču u još dvije starosne grupe, do 17 i 25 godina.

Selekcija se vršila u nekoliko krugova te je u polufinale ušlo pedesetak takmičara. Po četiri najbolja iz svake grupe dobiće priliku života – nastupati sa simfonijskim orkestrom u jednoj od najsprestižnijih svjetskih koncertnih dvorana – Konzerthausu u Beču, a događaj će biti globalno prenošen putem televizije. Finale će se održati u maju ove godine.

(Fena)