Ulaganje u kulturu je ulaganje u održivi razvoj

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istakla je danas da se Grad opredijelio da kreativne industrije, film, budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada. Ona je ovo izjavila povodom aktivnosti Grada Sarajeva, nosioca titule Grad filma UNESCO, te nastavka saradnje sa Sarajevo Film Festivalom (SFF).

“Na tome trebamo intenzivno raditi. Želimo da grad Sarajevo bude prepoznatljiv kao centar filmske kulture. Želimo da promovišemo sarajevske lokacije za domaće i strane produkcije. Kako bi povećali fiilmsku i tv proizvodnju u našem gradu. To nam otvara ogromne mogućnosti – osim povećanja proizvodnje audio-vizualnog sadržaja, povećavamo ekonomsku dobit, otvaraju se nova radna mjesta, mladi dobijaju priliku za edukaciju i razmjenu iskustva sa kolegama iz struke”, kazala je Karić.

Istakla je da je Sarajevo titulu Grada filma dobilo ponajviše zahvaljujući Sarajevo Film Festivalu, po kome je u svijetu prepoznat kao grad kulture i grad filma.

Novoimenovani direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović osvrnuo se na ekonomske pokazatelje kad je riječ o učešću SFF-a u budžetu i razvoju grada.

Osvrnuo se, takođe, na studiju koju je finansirao UNESCO kroz međunarodni fond za kulturnu raznolikost, a koja kroz tri godine praćenja pokazuje uticaj SFF-a na kulturni, ekonomski i socijalni razvoj Sarajeva.

-Festival ima značajan ekonomski utjecaj na grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Analiza uticaja SFF-a u periodu 2017.-2019. ukazuje na kontinuirano značajan doprinos organizacije Festivala ekonomiji naše zemlje. U 2019. godini, direktni doprinos Festivala – mjeren kroz potrošnju Obala Art Centra – dostigao je 6 miliona KM. Ako se uračunaju i multiplikacijski efekti, ukupna potrošnja povezana s Festivalom je 2019. godine iznosila 13,9 miliona KM”,  kazao je Marjanović.

On je podvukao da je Festival značajan izvor poreskih prihoda za javni sektor: za svaku KM javnih sredstava uloženih u Festival (kako iz bosanskohercegovačkih, tako i iz međunarodnih izvora), ostvaruje se povrat od 2,11 KM na ime poreskih prihoda.

Šef ureda UNESCO-a Siniša Šešum je istakao da status Sarajeva kao Grada filma nije samo privilegija i priznanje da su kultura i kreativnost sadržani u samoj srži razvojne strategije grada.

“Ovaj status kreativnog grada je, takođe, jedna velika obaveza”, kazao je Šušum, dodavši da Grad Sarajevo, Obala Art Centar uz podršku Kantona Sarajevo aktivno rade na ispunjavanju akcionog plana za UNESCO grad filma.

Ističe da je ulaganje u kulturu ulaganje u održivi razvoj.

“To je nešto što se ne smije zaboraviti, niti zanemariti, što se vrlo često dešava u Bosni i Hercegovini. Gledaju se samo početna ulaganja i prave se neutemeljene procjene. Bez da se anliziraju stvarni učinci i doprinos kulture”, poručio je.

Šef ureda UNESCO-a Siniša Šešum podvukao je da će UNESCO uskoro početi implementaciju projekta “Doprinos kulture ostvarenju ciljeva održivog razvoja do 2030. godine”. A Sarajevo će, kako je kazao, aktivno učestvovati u ovom projektu.

Informacije predstavljene o Sarajevo Film Festivalu umnogome će doprinijeti uspješnoj implementaciji projekta smatra Šešum. Dodao je da se nada da će Grad Sarajevo, zajedno sa Sarajevo Film Festivalom, nastaviti s jačanjem i promocijom statusa Sarajeva kao UNESCO-vog kreativnog grada filma, na dobrobit svih građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

(Fena)