Oblačno s kišom

Jutros je svanulo pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša pada na sjeveru i centralnim područjima Bosne i u Hercegovini. U višim područjima pada slab snijeg. Više padavina na istoku Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -9, Sokolac -1, Drvar, Sarajevo i Srebrenica 1, Banja Luka, Bihać, Bugojno, Gradačac, Jajce, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zenica 2, Bijeljina, Doboj i Livno 3, Grude i Zvornik 4, Trebinje 5, Neum 6, Mostar 8 stepeni.

Danas u Bosni oblačno prije podne. U drugom dijelu dana, djelomično smanjenje oblačnosti. Povremeno će u Bosni padati slaba kiša u nizinama, a u višim područjima slab snijeg. Više padavina na istoku Bosne u jutarnjim satima. U Hercegovini prije podne oblačno uz prolaznu kišu u jutarnjim satima. U drugom dijelu dana u Hercegovini razvedravanje.

Vjetar u Bosni većinom slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Od sredine dana prema večernjim satima povremeno i sa jakim udarima vjetra. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 4 i 9, na jugu zemlje do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz nešto povoljnije biometeorološke prilike hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje.

Moguće je duže zadržavanje naoblake i slabije padavine u centralnim dijelovima zemlje, što bi moglo uzrokovati povremene tegobe kod osjetljivih osoba.

Obzirom da će biti dosta svježije u odnosu na protekli period, uz blagi porast temperatura tokom dana, poželjno je posvetiti pažnju adekvatnom oblačenju, naročito u jutarnjim i večernjim satima.

Na jugu i jugozapadu sunčanije, uz buru koja će remetiti ugođaj.

—–

BIHAMK

Saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, dok je na dionicama u višim predjelima padao snijeg i ponegdje se zadržao na kolovozu. Izdvajamo puteve: Ripač-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Kupres-Šuica-Livno, Priluka-Glamoč-Mliništa i Jablanica-Posušje (Blidinje). Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama, te na povremeno jak vjetar u južnim i zapadnim krajevima. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je zimska oprema zakonski obavezna.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Zbog radova na redovnom održavanju tunela Ivan na putu Tarčin-Konjic od 09 do 15 sati vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na putu Tuzla-Kalesija zbog neophodnih radova u tunelu Čaklovići, u noćnim satima (22-06 sati) saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Srebrenik-Ormanica (izlaz iz Srebrenika), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) zbog klizišta, saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)