Poziv Omladinske banke Mostar za mikrobiznise i projekte mladih

Prvi Javni poziv Omladinske banke Mostar za mikrobiznise i društveno-korisne projekte mladih u 2022. godini je raspisan i traje do 14.03.2022. godine do 14 sati. Ukupan fond javnog poziva za mikrobiznise iznosi 20.000 KM, a za mikrobiznis može aplicirati svaka mlada osoba koja tek ima u planu otvaranje i registraciju biznisa.

Upravo zbog toga, Omladinska banka Mostar podržava one koji još uvijek nisu registrovani, kako bi motivisala i podstakla što veći broj mladih na registraciju i otvaranje biznisa, a troškovi prijave i registracije se refundiraju. Mladi se detaljnije o mikrobiznisima mogu informisati na linku: https://lonac.pro/bs/omladinska-banka-vise-od-200000-km-za-biznis-ideje-mladih-u-51-zajednici .

Kada su u pitanju društveno – korisni projekti mladih, ukupan fond za ovu stavku iznosi 12.000 KM, a na javni poziv mogu aplicirati neformalne grupe mladih koji žele u svojoj lokalnoj zajednici uraditi nešto društveno – korisno i prihvatljivo. Ono što ovaj poziv čini posebnim i transparentnim jeste činjenica da niko ne eliminiše projekat, nego svi projekti koji zadovolje formalne uslove idu na kampanju glasanja, nakon čega prave vlastiti promotivne kampanje projekata, a svaki pojedinac koji se registruje na platformi lonac.pro može glasati za projekte, nakon čega projektni timovi s najvećim brojem glasova potpišu Ugovor o realizaciji sa Fondacijom Mozaik i kreću u implementaciju projekta, te nemaju nikakvog direktnog doticaja s novcem, jer sve uplate vrši direktno Fondacija Mozaik, što proces čini transparentnijim. Mladi se detaljnije o projektima mogu informisati na linku: https://lonac.pro/bs/omladinske-banke-vise-od-600000-km-za-dustveno-korisne-projekte-mladih-iz-51-zajednice-sirom-bih .

Omladinska banka Mostar je formirana polovinom 2021. godine na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog između Grada Mostara i Fondacije Mozaik, a Odbor Omladinske banke čini 10 aktivnih volontera, čiju je selekciju izvršila Fondacija Mozaik. Na osnovu tog Memoranduma u prethodnoj godini u Mostaru je realizirano 8 društveno – korisnih projekata u čije efekte se mogu svi uvjeriti, dok je podržano i 5 mikrobiznisa za mlade, što je u prijevodu minimalno 5 novih radnih mjesta.

(NovaSloboda.ba)