Aktivisti i građani Sarajeva protestovali protiv ruskog napada na Ukrajinu

Antiratni aktivisti organizovali su danas u Sarajevu proteste u povodu napada Rusije na Ukrajinu.

Protestima ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva prisustovali su bh. građani i aktivisti, ali i građani Ukrajine, koji se nalaze u BiH i koji su zajedno poslali poruke, te pozvali svijet i međunarodnu zajednicu da zaustave napade Rusije na Ukrajinu.

Direktor muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović ističe da je ponosan na građane Sarajeva koji su spontano organizovali ovaj protest putem društvenih mreža. Ističe da Muzej ratnog djetinjstva ima ured u Kijevu, te da se upravo u ovim trenucima odvija evakuacija uposlenika.

“Teško mi je govoriti o tome, stanje u Kijevu je haotično. Malo vijesti dolazi, a naši uposlenici pokušavaju da napuste taj grad. Situacija ne izgleda previše loše, ali ni dobro. Izuzetno sam ponosan na Grad Sarajevo koji je sinoć na Vijećnici projekcijom uputilo poruku solidarnosti s narodom Ukrajine”, rekao je Halilović.

Organizatori protesta su naveli da je veoma bitno da u ovim trenucima Sarajevo, kao posljednji evropski grad koji je prošao kroz agresiju i sistematsko uništavanje, uputi poruku podrške Ukrajini i njenim građanima.

“Cijeli svijet će izgubiti ukoliko ne zaustavi Rusiju. Rusija ruši svjetski poredak koji smo gradili vijekovima. Ruski napad će dovesti do nesagledivih posljedica po čovječanstvo. Ovo je gore od situacije u BiH devedesetih godina, jer ulog je cijeli svijet”, izjavio je Samir Ibišević.

(Fena)