Sunčano prije podne, naoblačenje poslije podne

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -7 stepeni, Bjelašnica, Bugojno, Drvar i Livno -4, Jajce, Sanski Most i Zenica -2, Grude, Sarajevo i Tuzla -1, Banja Luka 0, Mostar i Trebinje 2, Gradačac 3, Bihać 4, Neum 6 stepeni.

Danas se u našoj zemlji prije podne očekuje sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne naoblačenje na sjeverozapadu Bosne, a do kraja dana i tokom noći i u ostatku zemlje. Tokom poslijepodneva padavine u Krajini, a tokom noći u većem dijelu Bosne. U nizinama se očekuje kiša, a u višim područjima susnježica ili snijeg.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini slab jugo.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 8 do 13, na jugu do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

Nakon svježijeg jutra, uslijediće porast temperatura uz sunčane intervale, što će ugodno djelovati na većinu populacije.

Sa poslijepodnevnim satima, usljed blizine promjene, moguće su nešto jače tegobe kod osjetljivih osoba, pretežno u vidu glavobolje, reumatskih i bolova na mjestima povreda, kao i nesanice.

Opšta slika dodatno će se pogoršati tokom noći.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu. Pojačan je promet vozila, a frekevntan saobraćaj tokom cijelog dana očekujemo na većini putnih pravaca. Meteorolozi su za poslijepodnevne i večernje sate najavili nove padavine, pa vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme obavezno.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23.30 do 04.30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova saobraća se i na putnim pravcima: Srebrenik-Ormanica (izlaz iz Srebrenika), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)