Pretežno oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u našoj zemlji oblčano vrijeme sa kišom i snijegom u Bosni.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -9 stepena, Sokolac -1, Bihać, Livno, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 0, Banja Luka, Bugojno, Prijedor, Sanski Most 1, Doboj, Gradačac, Zenica 2, Bijeljina 4, Trebinje 5, Grude, Neum 8, Mostar 9 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa snijegom. Na sjeveru Bosne je moguća kiša. U Hercegovini lokalno slaba kiša prije podne.

Vjetar slab do umjeren, na momente pojačan sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 2 do 8, na jugu do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Hladno vrijeme, praćeno padavinama, kod meteoropata i hroničnih bolesnika može uzrokovati izraženije tegobe.

Poželjno je primjereno se obućii redukovati kretanje na otvorenom, naročito osjetljive grupe, poput osoba sa ishemijskim problemima, astmatičara, starijih i djece.

Moguće su reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti, problemi sa snom.

U Hercegovini sa manje padavina, pri tome uz buru koja će remetiti opštu sliku i pojačavati osjećaj hladnoće.

—–

BIHAMK

Oprez zboh ugaženog snijega i odrona

Ugaženog snijega na kolovozu jutros ima na putevima u višim predjelima, pa vozače pozivamo na oprezniju vožnju. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Novi Travnik-Bugojno-Prozor, Posušje-Jablanica, Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar, Glamoč-Mliništa i Livno-Kupres-Bugojno. Dodatne poteškoće u zapadnim krajevima uzrokuje jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose.

Na ostalim putevima kolovoz je pretežno mokar ili vlažan. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)