Kanadska ambasadorica i Kordić o aktivnostima u Mostaru

Ambasadorica Kanade za Mađarsku, Sloveniju i BiH sa sjedištem u Budimpešti Caroline Charette u srijedu je posjetila Mostar, gdje se sastala s gradonačelnikom Mariom Kordićem koji ju je upoznao s aktivnostima koje Grad provodi.

Kordić je istakao kako su politički odnosi u gradu dobri, te kako je model funkcionisanja Mostara primjenjiv na cijeloj Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Grada Mostara.

Prema gradonačelnikovim riječima, osnovni predusčov dobrih odnosa u Mostaru je novi izborni zakon, koji je onemogućio nametanja volje konstitutivnim narodima, odnosno ni jedna nacionalna zajednica u Mostaru ne može odluke donijeti sama.

“Gradsko vijeće Mostara model je kako bi trebao funkcionisati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Kada je dogovoren Izborni zakon za Grad Mostar, dogovorene su i promjene Izbornog zakona na federalnom nivou. Nažalost, taj proces još nije završen i sada je nejasno hoće li ili pod kojim uslovima će se održati izbori”, naveo je Kordić.

Naglasio je da je izuzetno važno uraditi izmjene Izbornog zakona, kako bi se počeli baviti ekonomskim pitanjima, koja su važna za život građana.

Kanadska ambasadorica istakla je kako je Kordić prvi koji joj je uspio jednostavnim rječnikom objasniti aktuelnu političku situaciju u BiH. Nakon razgovora, podrobnije je upoznata s političkim odnosima, te kako je dijalog ključ uspjeha u Mostaru.

“Znam da vam nije lako, ali idete prema naprijed i ja vam čestitam na tome”, kazala je kanadska ambasadorica.

Gradonačelnik Kordić najvećim uspjehom nove gradske vlasti smatra to što je vraćeno povjerenje između triju nacionalnih zajednica u Mostaru.

Predstavnici vlasti rade na projektima od kojih će svaki građanin imati koristi. U prijedlogu federalnog budžeta tako su predviđena sredstva za tri velika projekta: izgradnju sportske dvorane, olimpijskog bazena i zgrade HNK-a, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju konkretna saradnja, ambasada putem grassroots projekata pomaže aktivnosti udruženja u lokalnoj zajednici, pa tako i u Mostaru.

Tokom sastanka, izraženo je žaljenje zbog ratnih događanja u Ukrajini, te nada kako će ta događanja uskoro prestati.

Grad Mostar već je osigurao jedan objekat za prijem izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja, a gradske zdravstvene službe pripremaju medicinsku pomoć za Ukrajinu.

Ambasadorica Charette i gradonačelnik Kordić razmijenili su poklone i poslali pozitivne poruke o važnosti međusobne saradnje i poštovanja u svim segmentima društva.

(Fena)