Mostarski muftija Dan nezavisnosti BiH proveo sa povratnicima u Neumu i Stocu

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović u povodu Dana nezavisnosti posjetio je malobrojne povratnike u Rabranima kod Neuma i stolačkom džematu Duboka. 

U Rabranima se susreo sa džematlijama, čestitao im veliki državni praznik – Dan nezavisnosti, istakavši tokom obraćanja da je izabrao da na ovaj dan provede u najjužnijem džematu Muftiluka. Iskazao im je iskrenu zahvalnost za njihovu istinsku patriotsku posvećenost domovini, koju svjedoče čuvanjem svojih topraka i grunta, vjerno bdijući nad svim svojim vrijednostima i istrajavajući u čuvanju vjerskog i kulturnog identiteta. Svjedočanstvo tome jesu i žive aktivnosti onih koji su tu rezidentni stanovnici, kao i onih brojnih raseljenih kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Džematlije – stanovnici Rabrana u ostvarivanju svojih temeljnih prava nailaze na brojne opstrukcije lokalne vlasti u Neumu, od kojih je najočitiji onaj kojim se već duže vrijeme osporava legitiman zahtjev Islamske zajednice za rekonstrukciju vjerskog objekta. Stanovnici Rabrana nemaju nikakvu podršku lokalne vlasti u realizaciji drugih potrebnih infrastrukturnih projekata. Osjećaju se napuštenim i zanemarenim.

Punu podršku povratnicima muftija je pružio i u stolačkom džematu Duboka gdje stalno boravi osam porodica. Oni su, odlučni da istraju u očuvanju porodičnih imanja, vjere, tradicije i običaja, prije nekoliko godina ličnim pregalaštvom i uz pomoć vakifa u selu izgradili novu džamiju.

Nakon klanjanja podne namaza u sultan Selimovoj džamiji muftija je posjetio i pozdravio učesnike malonogometnog turnira kojeg već tradicionalno realizira Omladinski krug, Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Stolac povodom Dana nezavisnost, a na kojemu učestvuju mladi svih nacionalnosti iz svih stolačkih mahala i naselja.

Na kraju posjete muftija se zahvalio i glavnom imamu Medžlisa IZ-e Stolac, Mersedu ef. Šabanoviću na brizi i posvećenosti svim džematlijama, posebno onim u manjim, rubnim džematima, i njegovoj otvorenosti u susretu sa komšijama svih vjera, saopšteno je iz Muftijstva mostarskog.

(NovaSloboda.ba)