Predsjedništvo BiH odbilo zahtjev Dodika da BiH ostaje neutralna o ratu u Ukrajini

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napustio je današnju sjednicu Predsjedništva BiH nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog da se BiH izjasni kao neutralna o pitanju invazije Rusije na Ukrajinu.

On je na početku sjednice zatražio izmjenu dnevnog reda, ali predsjedavajući i član Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu prihvatili takav prijedlog.

Po napuštanju sjednice, obratio se novinarima, naglašavajući da on poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao što poštuje i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i bilo koje članice Ujedinjenih nacija, dodajući da se neće svrstati na stranu niti Rusije niti Ukrajine.

“Sjednica je prekinuta, jer se radi o sistemskom kršenju Ustava BiH u smislu zauzimanja stavova na vanjskopolitičkom planu. Predsjedništvo je jedino nadležno za ova pitanja, a ne Ministarstvo vanjskih poslova i to je podvala koja se nama nameće”, kaže Dodik.

Ocijenio je da je svaki pokušaj da se sačuva ustavna struktura danas srušena i apsolutno je neizvjesno kako će Predsjedništvo BiH dalje nastaviti raditi, najavljujući da će povući mehanizam vitalnog entiteskog interesa.

Napominje da se odluka o stavu BiH prema rata u Ukrajini iz 2014. godine kada je Rusija aneksirala teritoriju Ukrajine – Krim ne može aplicirati na sadašnju situaciju nakon što je Rusija priznala nezavisnost dvije takozvane republike Donjeck i Lugansk.

“Sada je situacija drugačija nego 2014. godine – tada nije bilo rata na teritoriji Ukrajine, nije bilo ovako histerične reakcije jednog dijela svijeta u traženju da se svi povinuju samo njihovim stavovima. Ovo je krah ukupnog sistema, ako pada Ustav, pada i država”, stava je Dodik.

(Fena)