Ruske trupe zauzele grad Herson na jugu Ukrajine

Ruske trupe zauzele su Herson, prvi veći ukrajinski grad nakon teških borbi u ratu koji je počeo prije sedam dana. a koji je već stvorio milion izbjeglica.

Zauzimanje crnomorskog grada sa 290.000 stanovnika, koji je prošle godine bio domaćin igara koje je podržao NATO, činilo se značajnim podsticajem za Moskvu dok se pripremala za potencijalne pregovore o prekidu vatre u četvrtak, prenosi AFP.

Ruski “okupatori” bili su u “svim dijelovima” Hersona, izjavio je ukrajinski regionalni dužnosnik Genadi Lakuta kasno sinoć.

Nakon trodnevne opsade, zbog koje je Herson ostao bez hrane i lijekova, gradonačelnik je, takođe, najavio da je u razgovorima s “naoružanim gostima”.

Nije “dao nikakva obećanja” ruskim snagama, ali je pristao na noćni policijski sat i ograničenja u prometu automobila.

“Za sada je dobro. Zastava koja se vijori iznad nas je ukrajinska. A da bi tako i ostalo, ovi zahtjevi moraju biti ispunjeni”, napisao je u objavi na Facebooku.

Iako zaustavljena na nekim mjestima, Rusija nastavlja  napade na južnom frontu, s trupama koje se probijaju u Herson, otvarajući put prema zapadu i sjeveru, i opkoljavajući veći strateški vitalni lučki grad Mariupolj.

Zauzimanje Hersona, koji se nalazi na obalama rijeke Dnjepar, gdje se ona ulijeva u Crno more značajno je jer bi moglo omogućiti Rusiji da tamo stvori bazu za vojsku dok pokušava proboj dalje u unutrašnjost.

(Fena)