Magazinović: Jedan od načina da se zaštiti BiH je dobijanje kandidatskog statusa

Poslanik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović kazao je danas da je jedan o načina da se zaštiti BiH u novonastaloj geopolitičkoj situaciji dodjeljivanje kandidatskog statusa za članstvu u Evropskoj uniji što je politička odluka evropskih institucija.

On je podsjetio da su u različitim vremenski intervalima, evropske strukture donosile različite odluke za države koje su manje ili više ispunjavale svoje obaveze, te se prisjetio načina na koji su Bugarska i Rumunija postale članice EU i na okolnosti koje su tome prethodile.

“Danas se, nažalost, dešavaju takve stvari koje otvaraju mogućnost da se kao jedan od alata za odgovor na sigurnosne izazove ubrza za određene države put i u Evropsku uniju i u NATO savez”. mišljenja je Magazinović.

On je kazao o da će SDP nastaviti koristiti članstvo u Partiji evropskih socijalista ima značaj za BiH, jer su tri poslanika iz te grupacije autori amandmana koji doveli do stava Evropske parlament sankcioniše člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegove saradnike.

Pojasnio je da je kandidatski status, pa i samo članstvo u Evropskoj unije, politička odluka i gledajući iskustveno za druge države BiH za jedne su vrijedila jedna pravila, za druge druga, ali se na kraju sve završavalo na političkoj odluci.

“To znači da ako postoji politička odluka ujutro BiH može dobiti kandidatski status sa članstvo, uslovno. Imali smo uslove i za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje BiH nije na koncu ispunila, a jedan od njih je bila i promjena Ustava. Nakon što je proglašen neuspjeh togf procesa, mi smo dobili SSP zato što je to politička odluka”, istaknuo je.

Kako je zaključio Magazinović, u mjeri u kojoj bude postojala politička spremnost i procjena u okviru evropskih struktura da BiH treba dobiti kandidatski status, to će se i dogoditi.

(Fena).