Iz svijeta: Slike sedmice

Sila prirode

Džinovski talas se razbijao na West Quayu u Newhavenu, u East Sussexu u Engleskoj, tokom oluje prošlog vikenda, a prasak vode je progutao svjetionik.

Satima je trajao ovaj snažni prirodni spektakl. Uragan je preko Ostrva je prošao pod imenom “Eunice”, a zahvatio je i daljnje krajeve sjeverozapadne Evrope.

Šteta je mjestimično bila ogromna. Mrtvi i povrijeđeni, porušeno drveće, željeznički saobraćaj paralizovan, krov O2-Arene u Londonu je djelimično raznesen.

A svjetionik u Newhavenu je stajao čvrsto. Onako, kako prkosi vjetru i vremenskim prilikama više od 130 godina.

Orlovska gozba

Kada se tri ćelava orla bore oko lešine jelena, kao u ovoj spektakularnoj borbi u Montani, to je dobar znak. Populacija orla se oporavila nakon što su SAD 1972. godine zabranile upotrebu pesticida DDT.

Američka heraldička ptica nije na listi ugroženih životinja od 2007. godine.

Ali, sada su naučnici otkrili da gotovo polovina ovih ptica grabljivica ima u sebi previše otrovnog olova. Oni često preuzimaju ubijenu strvinu, koja u sebi sadrži olovne patrone. A to znači, da životinje gube orijentaciju, a od velikih doza olova čak i uginu.

Rajska ptica

“Neće nikome biti dosadno”, bilo je zlatno pravilo režisera Billyja Wildera tokom snimanju filmova.

Isto je važilo i za učesnike „House of Suarez Vogue Ball“, bala kuće Suarez, koji je održana u Manchesteru.

Reskije, šarenije i što provokativnije, to bolje, bio je kredo ovog revijalnog takmičenja, u kome su se različite plesne grupe nadmetale svojim koreografijama, kostimima i stylingom pred publikom i žirijem.

Vrišteći Queer Contact Festival, sjajni događaj koji slavi umjetnost i kreativnost LGBTQ+ zajednice.

Šta to jedemo?

U Japanu se možda nazire kulinarska kriza: količine žetve univerzalno cijenjenog i veoma skupog vasabija, koji se ponekad naziva i vodenim hrenom, opadaju.

Mali posjednici u planinskim krajevima ručno proizvode ovu začinsku biljku. Njihova polja, koja podsjećaju na pirinčane terase, ovise o čistoj izvorskoj vodi, koja je sve rjeđa u starom kvalitetu.

Mnogi farmeri odustaju od svojih tradicionalnih zanata i ne nalaze nasljednika u svojim porodicama.

Ništa se neće promijeniti za posjetioce restorana u Njemačkoj: Zelena pasta, koja se tamo prodaje kao “Wasabi”, zapravo ni ne sadrži originalni vasabi.

(stern)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)