Predavanje “Usamljenost modernog čovjeka” u mostarskom Centru za kulturu

Ananda Tirtha Swami, monah i filozof,  održaće u mostarskom Centru za kulturu u utorak, 8. marta, predavanje na temu “Usamljenost modernog čovjeka”.

Tirtha Swami je  monah iz bhakti tradicije, prvi sa Balkana, a osnivač je i moderne bhakti zajednice u kalifornijskom San Diegu. Rodom je iz Vodica u Hrvatskoj, a svoj život je posvetio izučavanju duhovne nauke ,posebno Veda, Purana i Upanišada.

Rođen je 1975. godine a kao monah živi od svoje dvadesete godine Misionar je koji promoviše duhovne vrijednosti i jednostavan život u skladu s prirodom. Svih ovih godina radio je i na osnivanju te razvoju duhovnih zajednica, časopisa itd. Prije šest godina je ušao u potpuno odvojeni red života-sanyas (na sanskritu), te  svoj život posvetio širenju duhovnog znanja po svijetu i to potpuno besplatno za sve ljude, bez diskriminacije.

Živi u strogoj askezi, celibatu, vegetarijanac je. Često je na turnejama na kojima populariše  duhovna znanja i pokušava odgovoriti na pitanja kako duhovno, praktično i čisto živjeti u ovom svijetu.

Ananda Tirtha Swami nas podsjeća da  bolji život znači bolji temelj, a temelji su uvijek duhovne prirode, te nas  poziva da se istinski zanimamo  za konačnu istinu: šta je ova stvarnost, kakav je naš svijet, koja je vrijednost moralnosti, na čemu počiva dobrota i  zašto uopće biti dobar?

(NovaSloboda.ba)