Pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom u Bosni.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -12 stepeni, Sokolac -4, Bugojno i Sarajevo -2, Bihać i Livno -1, Banja Luka, Bijeljina, Prijedor, Sanski Most i Zenica 0, Gradačac i Tuzla 1, Grude 3, Trebinje 4, Mostar i Neum 5 stepeni.

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 185; Han Pijesak 60; Čemerno 30; Gradačac 18; Bihać 10; Sarajevo-Bjelave 9; Sanski Most 8; Banja Luka, Mrkonjić Grad 7; Tuzla 6; Bugojno 5; Sokolac 4; Bijeljina, Rudo 3.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa slabim snijegom, a u u Hercegovini povremeno kiše može biti na krajnjem jugu i jugoistoku.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 0 i 5, na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nestabilno vrijeme, praćeno povremenim padavinama i niskim temperaturama, loše će djelovati na većinu populacije.

Osjećaj hladnoće dodatno će se pojačati usljed sjevernog strujanja i povećanog sadržaja vlage u vazduhu.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata biće izraženije.

Neophodno je umanjiti aktivnosti i posvetiti pažnju oblačenju, naročito u jutarnjim satima.

—–

BIHAMK

Oprez zbog raskvašenog snijega i jakih udara vjetra

Raskvašenog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na dionicama u višim predjelima.  Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar, Glamoč-Mliništa, Livno-Kupres i Posušje-Jablanica.

U zapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose. Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Na ostalim putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova saobraća se i na putnim pravcima:Srebrenik-Ormanica (izlaz iz Srebrenika), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na  graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)