McDonald’s, Coca-Cola i Starbucks prekinuli svoje poslovanje u Rusiji

Konzumeristički giganti McDonald’s, Coca-Cola i Starbucks, pridružili su se listi kompanija koje su obustavile poslovanje u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, prenosi BBC.

McDonald’s je rekao da privremeno zatvara svojih oko 850 restorana u Rusiji, dok je Starbucks, takođe, rekao da će zatvoriti svojih 100 kafića.

McDonald’s je rekao da “u Ukrajini ljudi besportebno pate”, a Coca-Cola je rat nazvala “tragičnim”.

Starbucks i Coca-Cola rekli su da će nastaviti da plaćaju svoje uposlenike.

Sve ovo se dogodilo u samo nekoliko sati, Čitav niz ogromnih multinacionalnih kompanija povuklo se iz Rusije.

Posljednja u nizu kompanija koji obustavljaju poslovanje u Rusiji je Pepsi, a odluku je donijela sat vremena nakon što je to učinila Coca-Cola. Pepsi obustavlja prodaju, oglašavanje i promotivne aktivnosti povezane s njegovim pićima u Rusiji, uključujući Pepsi-Colu, 7Up i Mirindu.

Nakon što je PepsiCo, čija je piće bilo među rijetkim zapadnim proizvodima dopuštenim u Sovjetskom Savezu prije njegovog raspada, objavio je da će u Rusiji nastaviti prodavati svakodnevne potrepštine, kao što su mlijeko i drugi mliječni proizvodi, hrana za novorođenčad i malu djecu. Učiniće to, rekli su, iz humanitarnih razloga.

Kompanija Starbucks Corp objavila je da prekida sve poslovne aktivnosti u Rusiji i da će oko 130 kafića koji nose njegovo ime biti zatvoreno.

Alshaya Group sa sjedištem u Kuvajtu, koja ima licencu za rad u Rusiji, “odlučila je odmah zaustaviti rad i pružiće podršku za gotovo 2.000 partnera u Rusiji, čija egzistencija zavisi o Starbucksu”, rekao je glavni direktor Kevin Johnson.

Starbucks je, takođe, objavio da prestaje i sa slanjem proizvoda u Rusiju.

Poslovanje u Rusiji juče su prekinuli naftna kompanija Shell te sportski gigant Adidas.

Poznate kompanije, uključujući Netflix i Levi’s, u proteklim su danima obustavile prodaju ili prestale pružati usluge u Rusiji.

Svoje su trgovine u Rusiji privremeno zatvorili IKEA, H&M i Zara.

Isporuke u Rusiju zaustavili su Apple i Samsung.

(Fena)