Ruske snage isključile nuklearnu elektranu Černobil sa ukrajinske državne elektromreže

Ruske snage su isključile nuklearnu elektranu Černobil sa ukrajinske državne elektromreže, objavila je ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo, prenio je Ukrinform.

Nuklearna elektrana Černobil, koju su prošle sedmice zauzele ruske snage, sad je bez struje.

“Elektrana Černobil je bez struje. Vojne akcije su u toku i zbog njih nema mogućnosti obnavljanja opskrbe strujom. I grad Slavutič je ostao bez struje”, navodi se u saopštenju kompanije Ukrenergo.

S obzirom na to da je Černobil ostao bez električne energije, to bi moglo onemogućiti hlađenje potrošenog nuklearnog goriva i zbog toga postoji rizik da radioaktivne čestice završe u zraku, navodi se u saopštenju. 

Ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko danas je rekao da ukrajinske vlasti ne znaju koliki su nivoi radijacije oko nuklearne elektrane Černobil, jer nemaju podataka o tome što se tamo događa od kako su nuklearku zauzele ruske snage.

Prošle sedmice su ruske snage zauzele i Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi. Tamo se nalazi oko 400 ruskih vojnika, rekao je ukrajinski ministar Halušenko.

Ranije je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova rekla da ,,elektrana Zaporožje radi normalno”.

Kako je objavljeno, ruska vojska je prekršila standarde radijacijske sigurnosti u okupiranoj nuklearnoj elektrani Černobil i u zoni isključenja. Kretanje osoblja i vojne opreme u fabrici, u zoni isključenja i šire vrši se bez ikakvog nadzora.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izgubila je pristup daljinskom prenosu podataka iz sigurnosnih kontrolnih sistema nuklearne elektrane u Černobilu.

(Fena)