U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini pretežno vedro

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni i sa slabim snijegom. Nešto manje oblačnosti i sunčanije bilo je u Hercegovini.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -13 stepeni, Sokolac -9, Sanski Most -6, Bihać, Bugojno, Grude i Prijedor -5, Banja Luka, Jajce, Sarajevo, Srebrenica i Tuzla -4, Zenica -3, Doboj, Livno i Zvornik -1, Gradačac 0, Bijeljina 1, Trebinje 2, Neum 4, Mostar 5 steepeni.

Danas se u Bosni očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro. U centralnim i istočnim područjima Bosne povremeno sa slabim snijegom. Više padavina u večernjim satima.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 0 do 6, na jugu do 10 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna, uz stabilnije vrijeme i ljepšu opštu sliku na jugu, pretežno zbog dužih sunčanih intervala.

Sjeverno strujanje, povremene slabije padavine i neuobičajeno niske temperature u cijeloj zemlji, kod većine meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba.

Preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, redukovati boravak na otvorenom i provoditi mjere zaštite od hladnoće.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Zbog niske jutarnje temperature poledica se može očekivati na dionicama u višim planinskim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Na putevima Livno-Šuica-Kupres i Glamoč-Mliništa jak vjetar mjestimično nanosi snijeg na kolovoz, a snijega na kolovozu ima i na putu Jablanica-Posušje (preko Blidinja). Na širem području Gračanice vidljivost je smanjena zbog magle. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju. Napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Srebrenik-Ormanica (izlaz iz Srebrenika), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)