Bijela kuća: Rusija bi mogla pokrenuti napad hemijskim oružjem u Ukrajini

Rusija bi mogla planirati napade hemijskim ili biološkim oružjem u Ukrajini “i svi bismo trebali biti na oprezu”, saopštila je Bijela kuća.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da su ruske tvrdnje o američkim laboratorijama biološkog oružja i za razvoj hemijskog oružja u Ukrajini apsurdne.

Ona je nazvala te tvrdnje “očiglednom smicalicom” u ruskom pokušaju da opravda nove promišljene i neisprovocirane napade.

Njene tvrdnje uslijedile su nakon što su zapadni zvaničnici izrazili slične brige mogućnošću novih napada.

Oni tvrde da su “veoma zabrinuti” rizikom da bi rat mogao eskalirati, posebno mogućnošću da da bi Rusija mogla koristiti nekonvencionalno oružje.

To se najvjerovatnije odnosi na hemijsko oružje, iako taj termin, takođe, pokriva taktičko nuklearno oružje manjeg obima, biološko oružje i takozvane prljave bombe.

“Imamo razloga da budemo zabrinuti”, izjavio je jedan zapadni zvaničnik.

Oni tvrde da je ta mogućnost realna djelimično i zbog toga što je korištenje takvog oružja primijećeno i u drugim sukobima u kojima je Rusija bila angažovana – posebno u Siriji, gdje su hemijsko oružje koristili njeni saveznici.

“Svi bismo trebali biti na oprezu zbog mogućnosti da Rusija koristi hemijsko ili biološko otužje ili da pokrene operaciju pod lažnim opravdanjima kako bi koristila takvo oružje – to je jasan model”, izjavila je Psaki.

Ranije je britansko ministarstvo odbrane saopštilo u tweetu da je Rusija koristila termobarične rakete u Ukrajini. Te rakete, takođe, su poznate kao vakuumske bombe, jer “usisavaju” kisik u okruženju kako bi stvorile visoke temperature pri eksploziji, prenosi BBC.

(Fena)