Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Sokolac -13 stepeni, Bugojno, Grude, Jajce i Sarajevo -8, Zenica -7, Banja Luka, Livno, Sanski Most i Tuzla -6, Doboj i Gradačac -5, Bihać -2, Trebinje 1, Mostar 2, Neum 3 stepena.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Umjeren porast oblačnosti se očekuje u istočnim, sjeveroistočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 1 i 6, na jugu zemlje od 7 do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Dodatna stabilizacija vremena i sunčani intervali pozitivno će djelovati na opštu sliku, a većina populacije trebala bi biti boljeg raspoloženja.

Jutro i veče biće osjetno hladniji, stoga je u ovom periodu neophodno redukovati kretanje i provoditi mjere zaštite od niskih temperatura, naročito hronični bolesnici sa plućnim i kardiovaskularnim problemima, starije osobe i djeca.

Topliji dio dana poželjno je iskoristiti za boravak na otvorenom.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i učestalih odrona

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu. Zbog izrazito niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Poseban oprez savjetujemo u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Srebrenik-Ormanica (izlaz iz Srebrenika), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)