Sunčano u cijeloj zemlji

Jutros je u Bosni i Hercegovini vedro.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -18 stepeni, Sokolac -16, Srebrenica -11, Bugojno, Livno, Sarajevo -10, Sanski Most, Tuzla, Zenica -9, Banja Luka, Bihać, Grude, Prijedor, Zvornik -8, Doboj -7, Bijeljina -6, Gradačac -5, Trebinje -2, Mostar, Neum 1 stepen.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 2 do 7, na jugu do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna, većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Nakon vedrije noći i neuobičajeno hladnog jutra, danju ugodnije uz blagi porast temperatura i sunčane intervale.

Poželjno je toplije periode dana provesti na otvorenom, pri tome posvetiti pažnju prikladnom oblačenju.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i odrona

Kolovoz je pretežno suh i mjestimično vlažan, a skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja. Zbog niske temperature može se očekivati poledica, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova saobraća se i na putnim pravcima:Srebrenik-Ormanica (izlaz iz Srebrenika), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)