MO BiH: Nejasno zašto MUP RS pravi popis pripadnika OS BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspolaže podacima da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u proteklom periodu telefonski kontaktiralo pripadnike Oružanih snaga BiH koji žive na teritoriji tog entiteta i tražilo od njih određene podatke, uz obrazloženje da su u postupku izrade službenih evidencija, potvrđeno je Feni u MO BiH-u.

“S obzirom na to da je dosadašnja praksa bila da se ove i slične aktivnosti entitetskih MUP-ova provode slanjem zahtjeva prema Ministarstvu odbrane BiH, koje je tražene podatke ustupalo predmetnim institucijama, nejasno je zbog čega se pristupilo traženju podataka na ovaj način”, pojašnjavaju iz MOBiH-a.

Za ovo ministarstvo je posebno simptomatično da je “ova aktivnost započela u jednoj opštini u Podrinju u toku vikenda i da su tada kontaktirani samo pripadnici OS BiH iz reda bošnjačkog naroda”.

“Nakon naše reakcije, to je prošireno na pripadnike OS BiH iz drugih naroda, na ostale općine, kao i na zaposlene drugih državnih institucija”, navode iz MOBiH-a.

Kako nadalje navode, MO BiH je spomenuta saznanja uputio nadležnim državnim agencijama na dalje postupanje.

(Fena)