Američki Senat jednoglasno osudio Putina kao ratnog zločinca

Američki Senat je jednoglasno usvojio rezoluciju, kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac, što je rijedak iskaz jedinstva u duboko podijeljenom Kongresu.

Rezolucija, koju je predstavio republikanski senator Lindsey Graham i koju su podržali senatori obe stranke, podstiče Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu i druge nacije da pravno progone rusku vojsku u bilo kojoj istrazi ratnih zločina počinjenih tokom ruske invazije na Ukrajinu.

“Svi mi u ovoj dvorani udružili smo se, sa demokratama i republikancima, da kažemo da Vladimir Putin ne može izbjeći odgovornost za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom”, rekao je lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer u govoru uoči glasanja, prenosi AP.

Rusija svoje djelovanje naziva “specijalnom vojnom operacijom” demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine. Putin je, takođe, nazvao zemlju američkom kolonijom sa marionetskim režimom i bez tradicije nezavisne državnosti.

Moskva nije zauzela nijedan od 10 najvećih gradova u zemlji nakon invazijekoja  je počela 24. februara, što predstavlja najveći napad na jednu evropsku državu od Drugog svjetskog rata.

(Fena)