Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -4 stepena, Drvar i Livno 2, Grude i Jajce 3, Trebine 4, Mostar i Sarajevo 5, Doboj 6, Tuzla i Zenica 7, Bijeljina, Bugojno i Sanski Most 8, Banja Luka i Neum 9, Bihać 11, Gradačac 12 stepeni-

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Lokalno malo kiše može pasti u centralnim, sjevernim i istočnim područjima Bosne, a u večernjim satima i sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 11 i 17 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati.

Prije podne će biti ugodnije, u drugom dijelu dana, usljed nadolazeće promjene vremena, tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati.

Moguće su reakcije poput malaksalosti, glavobolje, nervoze, reumatskih i bolova na mjestima povreda.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama, a u zapadnim krajevima na povremeno jak vjetar. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Vitez-Kaonik u toku su radovi na redovnom održavanju zbog čega je od 08 do 16 sati moguće povremeno sporije saobraćanje.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Živinice-Stupari (kod kamenoloma), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na magistralnom putu Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)