Vidović: I Plenković i Milanović pogriješili u vezi preleta francuskih Rafalea

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Franko Vidović (Socijaldemokrati) u srijedu je ocijenio da su predsjednici i Vlade i Republike povukli loše poteze vezano uz prelete francuskih borbenih aviona Rafalea iznad Zagreba – premijer jer je to iskoristio za svoju propagandu, a predsjednik jer se inatio.

Vidović je rekaoje kako to u ovim vremenima kada je golema kriza “pred vratima i kada se, “ne dao Bog, nalazimo u nekakvom predgrađu trećeg svjetskog rata”, građanima znači da imaju pouzdano vođstvo.

“Međutim, jučerašnji potez premijera s korištenjem savezničkih aviona u svrhu svoje političke propagande upravo u vrijeme dok je održavao press konferenciju je izuzetno loš i pogrešan potez, jer nisam zagovornik militarizma”, kazao je Vidović u izjavi za Hinu.

Vidović je naglasio da u mirno, normalno vrijeme vojni avioni zaista nemaju šta raditi iznad Zagreba, ali da ovo više nije normalno vrijeme.

Ti francuski avioni, dodao je, njemu ne predstavljaju nikakav problem, misli čak da građanima ulijevaju neku dozu sigurnosti, jer je riječ o potezu saveznika iz NATO-a da, nakon događaja s padom drona, pokažu kako nismo sami i da su uz nas. 

“Sjetimo se samo 1990.ih kada smo zagovarali i tražili takvo savezništvo, ali nije ga bilo nigdje”, kazao je.

S druge strane, istakao je, predsjednik države Zoran Milanović morao je voditi računa kako će se njegova naredba o zabrani letova svih borbenih aviona iznad Zagreba i drugih gradova u Hrvatskoj implicirati prema vani, u međunarodnim krugovima, jer je to poruka i saveznicima, pa zato smatra da je i njegov potez loš.

Za premijera Andreja Plenkovića rekao je da, pokušavajući odmaknuti fokus sa skandala svoje Vlade, praktički koristi vojsku u tu svrhu, dok je Milanoviću predbacio i da je emotivno odreagirao i rekao “e, sada neće letjeti”.

“Mislim da je riječ i o tome da se predsjednik inatio, jer mu nije bio najavljen let. Ali, oba su poteza jednako loša i oni su ti koji bi zajedno morali građanima ponuditi sigurnost i nadu te da, koliko god bilo loše, u državi, ipak, sve funkcioniše, posebno u ovoj situaciji”, rekao je Vidović.

(Fena)