Zelensky: Trebaće vremena da se pregovori s Rusijom završe u interesu Ukrajine

Trebaće vremena da se pregovori s Rusijom završe u interesu Ukrajine, ocijenio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky u videoobraćanju, javlja Ukrinform.

“Sastanci se nastavljaju. Kako sam obaviješten, stavovi u pregovorima zvuče realnije. Međutim, još je potrebno vrijeme da odluke budu u interesu Ukrajine”, naglasio je.

Zelensky je dodao da će za vrijeme pregovora ukrajinski borci i dalje braniti zemlju na svim frontovima.

Četvrti krug pregovora između Ukrajine i Rusije započeo je 14. marta.

Ukrajinska i ruska delegacija održale su 28. februara prvi krug pregovora u Bjelorusiji i otputovale u svoje glavne gradove na konsultacije o daljim odlukama. Savjetnik predsjednika Mikhailo Podoliak rekao je da su pregovori bili teški, ali bez ikakvih obaveznih ultimatuma. Dalje, 3. marta održan je drugi krug razgovora.

Prema riječima Podoliaka, ukrajinska delegacija nije postigla rezultate koje je očekivala u razgovorima s Rusijom. Istovremeno, obe strane su se dogovorile da će zajednički osigurati humanitarne koridore za evakuaciju civila, kao i za dostavu lijekova i hrane do mjesta koji su pod udarom, uz mogućnost privremenog prekida vatre za vrijeme evakuacije.

Tokom trećeg kruga razgovora s ruskom delegacijom, koji je održan 7. marta, ukrajinska delegacija dobila je pozitivne rezultate u kontekstu logistike humanitarnih koridora.

(Fena)