Borba za spas hobotnica

Oni koji gledaju Oskarom nagrađeni Netflix dokumentarac “Moj učitelj, hobotnica” mogli bi nakon gledanja izgubiti radost za lignje na žaru.

Južnoafrički ronilac je na dirljiv način opisao fantastične sposobnosti ovih morskih stvorenja s osam ruku. One su vjerovatno najinteligentnije od svih mekušaca, jednako pametne kao šimpanze i papagaji. Osjetljive su, nevjerovatno prilagodljive svom okruženju, a čak pokazuju i samokontrolu.

Uprkos tome, na Gran Canaria se gradi prva farma hobotnica na svijetu. U budućnosti se očekuje proizvodnja oko 3.000 tona hobotnica godišnje. Stotine hiljada jedinki trebale bi da se uzgoje, ubiju i otpreme zamrznute.

Najveća španska ribarska grupa, Nueva Pescanova, tvrdi da je razvila proces koji po prvi put omogućava držanje ovih životinja u akvakulturi. Grupa se nada podršci fonda EU za životnu sredinu.

Protiv ovog projekta sada se udružilo 60 organizacija za zaštitu životinja. Oni zajedno ističu kako su planovi Nueve Pescanove neetički i upitni. Hobotnice su usamljene jedinke. Ovim ih prisiljavanje da žive bez ikakvih podražaja, i sa drugim pojedincima, što ih dovodi do stresa i agresivnosti, pa čak i do kanibalizma.

(focus)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)