Kajganić i Bomberger o procesu traženja i identifikacije preostalih 7.400 nestalih osoba

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić sastao se sa direktoricom Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) Kathryne Bomberger, a centralne teme sastanka odnosile su se na procese traženja i identifikacije preostalih oko 7400 nestalih osoba, za kojima se još uvije traga u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

V.d. glavnog tužioca Kajganić istakao je da je institucijama u Bosni i Hercegovini, potrebna pomoć ICMP-a, naročito u pogledu angažovanja savremenih tehnoloških resursa za traženje lokacija masovnih grobnica i posmrtnih ostataka nestalih osoba.

Istakao je da se istražioci i stručno osoblje Tužilaštva BiH, gotovo svakodnevno nalaze na terenu na lokacijama potrage za nestalim osobama, u svim krajevima Bosne i Hercegovine, jer je pronalazak i identifkacija nestalih osoba značajna dokazna građa za predmete ratnih zločina u kojima postupa Tužilaštvo BiH.

Direktorica ICMP-a Bomberger istakla je da je potreban kontinuiran zajednički rad institucija u Bosni i Hercegovini, uz pomoć ICMP-a i međunarodne zajednice, kako bi se omogućio što brži pronalazak nestalih osoba, za kojima se još uvijek traga, te da je regionalna saradnja, značajan segment u tom procesu.

Zajednički zaključak sastanka je da je traženje nestalih osoba prioritet, zbog porodica žrtava, koje već duže od 27 godina tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih srodnika, kao i za proces vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

M. N.

(NovaSloboda.ba)