Mektić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i ovlaštenja

Sud BiH danas je Dragana Mektića, bivšeg ministra bezbjednosti BiH, oslobodio optužbi za zloupotrebu položaja i ovlaštenja prilikom provođenja projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala EU.

Takođe, optužbe su oslobođeni Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija, a Tužilaštvo BiH ih je teretilo da su stekli protivpravnu imovinsku korist čime je pričinjena ukupna šteta viša od 200.000 KM.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić, Golijanin i Garaplija bili su optuženi  za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela. Optužnica ih je teretila i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

(Fena)