Umjereno do pretežno oblačno

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Sunčano je u dijelu centralne Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -7 stepeni,Sokolac -2, Bijeljina, Jajce i Tuzla 0, Bugojno, Doboj, Drvar, Gradačac i Livno 1, Grude i Prijedor 2, Sarajevo i Zenica 3, Banja Luka i Bihać 4, Sanski Most 5, Trebinje 8, Mostar i Neum 10 stepeni.


Danas prije podne će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana mala do umjerena naoblaka.

Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 8 i 13, na jugu zemlje od 14 do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Dodatna stabilizacija vremenskih prilika ugodno će djelovati na većinu polulacije.

U unutrašnjosti, tokom prijepodneva moguće su blaže meteopatske reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, pretežno zbog zadržavanja naoblačenja.

Tegobe kod osjetljivih osoba umanjiće se sa odmicanjem dana i porastom temperatura vazduha.

Na jugu sunčanije, toplije i uz ljepšu opštu sliku koju će povremeno remetiti umjerena bura.

—–

BIHAMK

Vozi se po suhom kolovozu

Kolovoz je suh a frekvencija vozila pojačanog intenziteta u blizini gradskih centara. Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Vitez-Kaonik, zbog radova na redovnom održavanju, od 8 do 16 sati, moguće je povremeno sporije saobraćanje.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova saobraća se i na putnim pravcima Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)