Cijene nafte porasle zbog razmatranja EU da zabrani rusku naftu

Cijene nafte su porasle danas za tri dolara, pri čemu je Brent prešao nivo od 110 dolara po barelu, pošto zemlje Evropske unije razmatraju da se pridruže embargu SAD-a na uvoz ruske nafte, i jer je napad na saudijska naftna postrojenja tokom vikenda izazvao nervozu na tržištu.

Evropska nafta Brent je poskupila za 3,44 dolara ili 3,2 posto, na 111,37 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 04.43 sata po srednjoevropskom vremenu, dok je cijena američke sirove nafte WTI porasla za 3,54 dolara ili 3,4 posto, na 108,24 dolara za barel, izvještava Reuters, prenosi Bankar.me.

Ovakvom kretanju cijena doprinijele su informacije da će ove nedelje uslijediti niz sastanaka na vrhu između vlada Evropske unije i američkog predsjednika Joea Bidena s ciljem da se pojača odgovor Zapada prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu, pri čemu će EU, pored ostalog, razmotriti da li da uvede zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Tokom vikenda, napadi jemenske grupe Huti, koja je povezana sa Iranom, izazvali su privremeni pad proizvodnje u jednoj rafineriji Saudi Aramka, što je podstaklo nervozu na tržištu naftnih derivata.

Najnoviji izvještaj Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, uključujući Rusiju, grupa nazvana OPEK+, pokazao je da neki proizvođači i dalje ne uspijevaju da ispune dogovorene kvote proizvodnje nafte.

(Fena)