Sat za planetu Zemlju 2022: Zaštićena i očuvana priroda – bogatstvo svih generacija

U prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru juče je održana projekcija promotivno-edukativnog videa pod nazivom “Zaštićena i očuvana priroda – bogatstvo svih generacija” uoči obilježavanja Sata za planetu Zemlju 2022.

Događaj realizovan uz aktivno učešće učenika UWC Mostar, pored naglašavanja značaja očuvanja prirode i zaštite naše planete, uključivao je i interaktivnu prezentaciju predstavnika WWF Adria, kao i diskusiju na temu “Zaštićenih prirodnih područja”.

Kratki promotivno edukativni video, pod nazivom “Zaštićena i očuvana priroda – bogatstvo svih generacija”, nastao je kao jedna od aktivnosti regionalnog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, kojim WWF zagovara efikasna i finansijski održiva zaštićena područja, podržana kroz angažovanje lokalne zajednice i organizacije civilnog društva“

“Kako se svjetska biološka raznovrsnost smanjuje nevidjenom brzinom, oko milion vrsta prijeti izumiranje, a planeta je na rubu globalnog zagrijavanja i zagađenja plastikom. Ove godinem Sat za planetu Zemlju će u našoj regiji biti usredotočen na osvještavanje o nevjerovatno brzom izumiranju životinjskih vrsta. U ovim teškim vremenima, Sat za planetu Zemlju nudi trenutak solidarnosti i priliku da se okupimo, brinemo jedni o drugima i jednom domu koji svi dijelimo”, izjavio je Edo Balalić, službenik za komunikacije WWF Adria.

Globalna inicijativa WWF-a „Sat za planetu Zemlju“ nastala je 2007. godine u Sydneyu s ciljem podizanja svijesti donosiocima odluka i stanovništvu svijeta o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj efikasnosti, te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog uticaja na Zemlju. Bosna i Hercegovina u ovoj globalnoj akciji učestvuje od 2009. godine.

(NovaSloboda.ba)