Klub SBB-a u Predstavničkom domu predložio da se za Opštu bolnicu izdvoji pet miliona KM

Klub Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio je u proceduru amandmane na Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restruktuiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, kojima predlaže da se za za Opštu bolnicu “Prim.dr. Abdulah Nakaš” izdvoji pet miliona KM.

“Reakcija je to na amandmane predlagača Vlade FBiH, a koji su usvojeni u četvrtak na sjednici Vlade i odnose se na Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restruktuiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH”, navela je u saopštenju šefica Kluba SBB-a Sanela Prašović Gadžo.

Pojašnjava da je Vlada FBiH na sjednici odbila zahtjev ministara iz SBB-a da se temeljem navedenog Prijedloga zakona za Opštu bolnicu “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo transferiše pet miliona KM i umjesto toga Vlada FBiH je usvojila amandman kojim je definisano da Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo dobije dva miliona KM.

“Stoga smo mi kao klub odmah reagovali i u proceduru uputili amandman kojim tražimo da za Opštu bolnicu bude izdvojeno pet miliona KM. Vlada FBiH je u konkretnom slučaju nepravedno zanemarila značaj rada Opšte bolnice, kao i činjenicu da ova zdravstvena ustanova prema obimu rada, broju uposlenih i broju pacijenata, treba dobiti veći iznos novčanih sredstava”, saopštila je Prašović Gadžo.

Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restruktuiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH nalazi se na predloženom dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja će biti održana 28. i 29. marta.

(Fena)