U Istanbulu počela nova runda mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine

Nova runda mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine počela je u utorak u Istanbulu uz posredovanje Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvodnevni mirovni pregovori, koji se održavaju u predsjedničkom uredu u palati Dolmabahce, počeli su u 10,30 sati po lokalnom vremenu.

Delegacije ruskih i ukrajinskih pregovarača stigli su u Istanbul u ponedjeljak.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prije početka mirovnih pregovora ponovo pozvao na prekid vatre između Rusije i Ukrajine.

Takođe je rekao da se telefonski razgovori sa njegovim ukrajinskim i ruskim kolegama nastavljaju u “povoljnom pravcu”.

“Vjerujemo da u pravednom miru nema gubitnika, da dugotrajni sukob nije ni u čijem interesu”, poručio je turski predsjednik ruskim i ukrajinskim pregovaračima.

Uoči početka mirovnih pregovora, šefovi ukrajinske i ruske delegacije David Arakhamia i Vladimir Medinski održali su sastanak licem u lice.

“Delegacije rade paralelno na čitavom spektru spornih pitanja”, napisao je na Twitteru Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, podijelivši fotografiju sa sastanka.

Do sada je u Bjelorusiji održano nekoliko rundi pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, a posljednji razgovori su organizovani u formatu videokonferencije 14. marta, ali konkretni rezultati još nisu postignuti.

Turska je 10. marta ugostila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji na jugu zemlje, što je bio sastanak na najvišem nivou dviju strana od početka rata 24. februara. Iako strane nisu uspjele postići dogovor o prekidu vatre, složile su se da nastave pregovore.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.151 civil ubijen u Ukrajini, a 1.842 ih je ranjeno, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,87 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države.

(Fena)