U Mostaru održana pokazna vježba spašavanja unesrećenih

Dom zdravlja Mostar u utorak je, s partnerima iz Hrvatske i Crne Gore, održao vježbu simulacije potresa koja je bila zakomplikovana izbijanjem požara i urušavanjem krova, a koja za cilj ima kreirati jedinstveni protokol o postupanju u slučajevima masovnih nesreća.

Vježba je održana u mostarskom naselju Rodoč, a učestvovale su sve lokalne organizacije koje djeluju u takvim okolnostima – Dom zdravlja Stari grad, policija, vatrogasci, Civilna zaštita Grada Mostara, Civilna zaštita HNK-a, Crveni krst, Gorska služba spašavanja i Oružane snage BiH, koje su osigurale helikopter za vježbu helikopterskog spašavanja.

Vježbu se nadgledali zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, ministar unutrašnjih poslova HNK-a Slađan Bevanda, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, te predstavnici vojne, civilne, izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić ocijenio je kako Mostar, sudeći prema viđenom, ima kapacitete uspješno se nositi s najvećim izazovima.

“Vježba je ispala fantastična, Grad Mostar je pokazao da, u saradnji s partnerima, ima kapacitete dovoljne za možebitne izvanredne situacije i da ih može savladati. Ovim demantujemo sliku kako je situacija u Mostaru ‘ovakva ili onakva’, naprotiv, pokazujemo da smo izuzetno spremni zahvaljujući svoja dva doma zdravlja i ostalim službama, poput policije, vatrogasaca2, rekao je Kordić.

Današnja vježba kruna je dvogodišnjeg EU projekta, u kome su sudjelovali Dom zdravlja Mostar, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije i Zavod za hitnu medicinu Crne Gore.

Projekat je vrijedan nešto manje od milion eura, a glavni cilj bio je povećati dostupnost i kvalitet službi za hitnu medicinsku pomoć prekograničnih partnera.

Ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda kazao je kako je izuzetno zadovoljan što su pripadnici MUP-a pokazali zavidan nivo spremnosti da u ovakvoj situaciji odgovori, zajedno s ostalim službama.

“Impresivna vježba s velikim brojem učesnika, službe su pokazale kako su spremne odgovoriti na eventualne izazove. Nažalost, vidimo da se danas takve nesreće mogu dogoditi svaki tren, pa sve službe uključene u ovo moraju biti spremne”, istakao je ministar Bevanda.

Prema scenariju vježbe, prvi su na teren izašli pripadnici policije, hitne pomoći i vatrogasci, koji su utvrdili kako ima više unesrećenih osoba i da im treba pojačanje.

Uslijedila je intervencija Civilne zaštite, Crvenog krsta, Gorske službe spašavanja, a na kraju i pripadnika Oružanih snaga BiH.

Tokom vježbe, na mjestu se radila trijaža u tzv. ‘sigurnoj zoni’, a mostarskim službama su pripomogle i ekipe medicinske pomoći iz Zagreba i Podgorice.

Istaknuto je kako se po prvi put u BiH održava ovakva vježba, a veliki broj statista bili su studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i pripadnici Crvenog krsta, koji su glumili unesrećene.

Vrhunac vježbe bio je dolazak helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

General bojnik Ivica Jerkić, zamjenik načelnika Zajedničkog štava Oružanih snaga BiH za operacije, rekao je kako je jedna od najvažnijih zadataka vojske pomoć civilnim strukturama u slučaju nesreća ili nepogoda.

“Mi smo imali realne situacije gdje smo pomagali, poput poplava 2014., snijega 2012. godine i više protivpožarnih sezona, gdje smo prepoznali izazov, a to je komunikacija i koordinacija svih učesnika sistema zaštite i spašavan”, kazao je general bojnik Jerkić.

Ovakvim vježbama, dodao je, službe se bolje upoznaju i rade na međusobnoj koordinaciji.

“Ono što je važno u ovom trenutku naglasiti je kako mi u Oružanim snagama BiH uvodimo novu američku aplikaciju preko Ministarstva bezbjednosti zvanu ‘NICS’ (Next-Generation Incident Command System), koja će u budućnosti značajno unaprijediti sistem komunikacije i koordinacije, te će omogućiti da svi učesnici zaštite i spašavanja budu u realnom vremenu i prostoru uvezani i da zajedno djeluju”, zaključio je general bojnik Jerkić.

(Fena)