Izdato crveno upozorenje: Obilne padavine u poslijepodnevnim satima

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Sokolac 1, Drvar 2, Bugojno 3, Prijedor 4, Jajce, Livno, Tuzla i Zenica 5, Grude, Sanski Most, Sarajevo i Srebrenica 8, Mostar i Trebinje 9, Bihać i Gradačac 12, Banja Luka 13, Neum 14 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje koje će u drugoj polovini dana usloviti kišu. Glavnina padavina je u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne lokalno slabije padavine.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 13 i 19, na sjeveroistoku Bosne do 22 stepena

Za danas je izdato crveno upozorenje za područje Hercegovine i jugozapadne Bosne zbog intenzivnih padavina, koje se očekuju od večeras u 22 sata, do četvrtka u 23,59 sati.

Očekivana količina padavina u Hercegovini je između 80 i 140 l/m2, na jugozapadu Bosne od 50 do 80 l/m2, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Promjena vremena, uz mjestimično jači jugo i pogoršanje biometeoroloških prilika koje će postepeno uslijediti, moglo bi kod osjetljivih osoba uzrokovati poteškoće u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih bolova, malaksalosti.

Preporučljivo je redukovati aktivnosti.

Sa noćnim satima opšta slika dodatno će se pogoršati.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po pretežno suhom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. S obzirom da meteorolozi najavljuju padavine krajem dana, savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Živinice-Stupari (kod kamenoloma), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica), Kalesija-Sapna, Priboj-Teočak i Lukavac-Banovići.

Na magistralnom putu Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno 1. aprila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)